Cechy charakteru

Tutaj możemy się lepiej poznać. Napisać, co lubimy, jacy jesteśmy i zapytać o to innych. Tematy poważne i osobiste oraz lekkie i błahe.

Re: Cechy charakteru

Postprzez ewuchna » wtorek, 2 lutego 2010, 09:18

Nie lubię ludzi, którzy:
- zawsze mają rację
- nie słuchają o czym mówię
- nigdy nie przyznają się do błędów (za grosz obiektywizmu)

lubię ludzi, którzy:
- dotrzymują słowa
- wiedzą co czują i tak mówią (nie wiem jak wy, ale ja natychmiast to wyczuwam)
- śmieją się z tych samych żartów co ja
ewuchna
Tró intro

Postprzez Piorun23 » poniedziałek, 22 marca 2010, 21:10

+ Honor i odwaga
+ wolność ducha i otwartość poglądów
+ zaradność i "twiordym bycie"

- bycie miętkim, uległym i służalczym
-- hipokryzja i konformizm
--- fanatyzm, nadmierna religijność, klapki na oczach, bycie hamulcem nauki i postępu
...trzeba przeto cieszyć się światem takim, jakim jest, poszukiwać przyjemności, lecz nie angażować się w nic, nie interweniować, traktować wszystko sceptycznie bądź z przymrużeniem oka. Być widzem, a nie uczestnikiem zdarzeń....

Każdy katolik winien dziękować Bogu za heretyków. Herezja to tylko inne określenie wolności myśli

Biada! Zbliża się czas po tysiąckroć wzgardy godnego człowieka, człowieka, co nawet samym sobą już gardzić nie zdoła...
Piorun23
Stały bywalec

Postprzez maura94 » niedziela, 23 maja 2010, 12:35

Za:

-przede wszyskim kreatywność; człowiekowi kreatywnemu o niezwykle szerokich horyzontach i artystycznych zainteresowaniach, który samą swoją osobą przedstawia coś prekursorskiego, jestem w stanie wybaczyć wszelkie jego wady; :D
-umiejętność postawienia się na cudzym miejscu i rozpatrzenie jednej sprawy z kilku punktów widzenia;
-zamiłowanie do książek i sztuki niekomercyjnej (jeśli ktoś na pytanie o hobby zamiast tekstu w stylu "taniec, muzyka i filmy" (bo pewnie chodzi o YCD, Pussycat Dolls i Transformers) powie: literatura, kino niezależne i rzuci nazwę jakiegoś niskobudżetowego zespołu muzycznego czu tanecznego to od razu zysuje w moich oczach

Przeciw:

-robienie czegoś lub nie robienie tylko po to, by kumple przypadkiem cię nie wyśmiali (konformizm)
-uleganie panującej modzie: na przykład noszenie dżinsów rurek, farbowanie włosów czy opalanie się w solarium (nie chodzi o to, że jak ktoś farbuje włosy to jest dla mnie gorszy, tylko o to, że problem polega na tym kiedy robi to, bo inni tak robią)
-chęć wzbudzenia szacunku agresywnym zachowaniem
Jestem z narodu, w którym od blisko stu lat każda książka wychodzi za późno, a każdy czyn za wcześnie.

Cyprian Kamil Norwid
maura94
Tró intro

Poprzednia strona

Powrót do Użytkownicy