Za:
-przede wszyskim kreatywność; człowiekowi kreatywnemu o niezwykle szerokich horyzontach i artystycznych zainteresowaniach, który samą swoją osobą przedstawia coś prekursorskiego, jestem w stanie wybaczyć wszelkie jego wady;
-umiejętność postawienia się na cudzym miejscu i rozpatrzenie jednej sprawy z kilku punktów widzenia;
-zamiłowanie do książek i sztuki niekomercyjnej (jeśli ktoś na pytanie o hobby zamiast tekstu w stylu "taniec, muzyka i filmy" (bo pewnie chodzi o YCD, Pussycat Dolls i Transformers) powie: literatura, kino niezależne i rzuci nazwę jakiegoś niskobudżetowego zespołu muzycznego czu tanecznego to od razu zysuje w moich oczach
Przeciw:
-robienie czegoś lub nie robienie tylko po to, by kumple przypadkiem cię nie wyśmiali (konformizm)
-uleganie panującej modzie: na przykład noszenie dżinsów rurek, farbowanie włosów czy opalanie się w solarium (nie chodzi o to, że jak ktoś farbuje włosy to jest dla mnie gorszy, tylko o to, że problem polega na tym kiedy robi to, bo inni tak robią)
-chęć wzbudzenia szacunku agresywnym zachowaniem
Jestem z narodu, w którym od blisko stu lat każda książka wychodzi za późno, a każdy czyn za wcześnie.
Cyprian Kamil Norwid